likely Questions on Jamb's novel IN DEPENDENCE


  LIKELY QUESTIONS ON JAMB'S NOVEL IN DEPENDENCE


1.Why did Tayo go to England
Answer-To study

2.Where did Tayo study
Answer-Balliol college

3.In what subject did Bisi recieve the highest honors
Answer-Geography

4.What did Christine study?
Answer-modern languages

5.What is the name of Tayo's headmaster?
Answer-Mr Faircliff

6.Where did Vanessa,Simon,Nina and Tayo spend their holiday
Answer-Paris


7.Who is Suleiman's biological mother ______
Answer-Salamatou

8. It was said in the letter written to Inspector Adeniyi Ajayi, that
Tayo met King Olav’s son from _______
Answer - Norway

9. Mr. Ike Nwandi, studies _______ abroad
Answer-history

10.Tayo made friends with _____________ and _________ while traveling to England
Answer-Mr Lekan from Ogbomosho and Mr Ibrahim Mohammed from Kaduna


11.What was Uncle Kayode’s job rank before his return from
Abroad?
Answer -Senior Army Officer

12.Suleiman is Vanessa's ___________

Answer-adopted son


13.Vanessa was eventually married to who?

Answer-Professor Edwards

14. What is the nature of Christine’s death?
Answer-she committed suicide

15. Kwame  has been teaching in the
University for ________years before Tayo’s arrival.
Answer-seven

16.The name of the driver who drove  Tayo to the
Airport when he had an accident is

Answer-Abdou


17.Salamatou is the biological mother of Suleiman, but
she died of________

Answer-Brief Illness


18. Vanessa got married to Professor Barker on

Answer-July 15th 1976

19. Suleiman was ______ years old when he dropped out of
the university
Answer-18


20. Tayo lied to Vanessa that Christine was his

Answer- Cousin

21. Kemi (Tayo’s daughter) has a boyfriend named ______,
who works as a _____


Answer-Richard, chef


22. Tayo’s mother died on her way to____?
Answer-Lagos



23.What was the name of Tayo’s daughter?
Answer-Kemi


24.What is the name of salamatou’s son?
Answer-Suleiman


25. who was the most successful trader along the west African
coast?.
Answer-Tayo's mother



26.what is the name of Vanessa’s father!
Answer-Jonathan

27. Who is the only family Tayo has in England?

Answer-Tunde


28.‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Answer-Vanessa

29.________is the finest hotel in Oxford
Answer- Randolph Hotel

30. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode

31.Who is Dele?
Answer-A drunkard

32.Who is Miriam?
Answer- Tayo’s wife

33 Why did  Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention
34. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde
35. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have



READ ALSO;     http://www.advocateolapet.com/2017/04/chapter-by-chapter-summary-of-novel-in.html

No comments